logo

Potsierlijk of een kwestie van smaak?

Blog #02 – 20 september 2023

 

In 2022 heb ik een onderzoek gedaan naar de herkomst van Engelse interieurs. Waarom zijn deze zo ontzettend gedecoreerd? De toepassingen van stof, behang met weelderige dessins, waar komt dat vandaan? Waarom al die verschillende kamers in verschillende kleuren? En tot slot, waarom voel ik me daar zo prettig in, maar vindt ‘de Nederlander’ dit helemaal niks? 

Het is een stijl die door architecten veelal gedegradeerd wordt tot potsierlijk, maar voor decorateurs is het een getuigenis van smaak die van generatie op generatie wordt doorgegeven en een toonbeeld van weelde en rijkdom is. 

Toen ik als tiener de verhalen van Berlage, Mart Stam en Gerrit Rietveld tot me nam wilde ik ook een architect/interieurarchitect/designer worden. Ik wilde ook totaalontwerpen maken. Ik wilde het huis ontwerpen, de meubelen, de lampen, het tafellaken én het servies. Kortom ik wilde  alles ontwerpen en net zo worden als deze heren. Een ontwikkeling in stijl die veelal in het teken stond van Bauhaus.

Bij ons thuis zaten we in een bloemetjes interieur, bij de buren op eikenhouten meubelen. Ik verlangde naar strak, recht en wit. 

Maar terwijl ik ouder werd, de branche van alle kanten leerde kennen, interieurs mocht maken met architecturale of kleurrijke insteek verschoof mijn eigen smaak. 

Mijn fascinatie voor Engelse interieurs ontstond afgelopen jaren door een samenloop van omstandigheden. De plaatjes van Nederlandse interieurs in de bladen inspireerden me niet meer en een bezoek aan de woning van Engelse vrienden in Norfolk, Engeland, leerde me dat een volledig rode woonkamer, inclusief rode radiator, rode haard, rode bank en gordijnen met rode bloemen, een gele keuken, een blauwe slaapkamer en een licht blauwe hal mij een ongelofelijk comfortabel gevoel gaven. Ik begreep er niks van! Hoe kan het, dat die oubollige meubelen in kleurrijke kneuterige kamers mij zo’n prettig gevoel gaven?

Een onderzoek naar de Engelse residentiële interieurs was dé manier om inzage te krijgen in de manier van ontwerpen en de historie achter deze kleurrijke interieurs die ook wel bekend staan onder de term ‘Country House Style’. 

Een samenvatting van mijn onderzoek zal ik in delen publiceren op mijn website en via Linked In. Hierin komen ook andere architectuur en interieur stromingen uit het verleden aan bod.

 

Foto: Interieur (geel)van Country House Style door Colefax & Fowler & Interieur (roze) van Country House Style door David Hicks

 

Note: Deze tekst is NIET gegeneerd door ChatGTP maar door mijzelf n.a.v. het lezen van boeken en artikelen.